Kővel verték agyon a fiatal ékszerészt a Gellérthegyen - 1897
2021. november 30. írta: elmultszazadok

Kővel verték agyon a fiatal ékszerészt a Gellérthegyen - 1897

1897-ben történt bűneset idején Budapest egyik városrészében, a Gellérhegyen még alig állt egy-két villa, csupán a tabáni rész volt meg, amely dülledező, rozzant viskóival, öreg utcájával nem vonzotta az embereket. A milleneum éve után az Erzsébet-hídnak, a lágymányosi úrilakoknak és a kígyózó sétányoknak még nyoma sem volt ezen a néptelen helyen. Egy meleg június délelőtt ezen a kihalt részen álló kis kunyhóban talált rá a mezőőr szokásos körútján egy fiatalember holttestére. Az összeroncsolt fejű áldozatot kővel verhették agyon, zsebei kifordítva, valószínűsíthető volt, hogy rablógyilkosság történt. [A korabeli lapok az Arcanum adatbázisában érhetők el.]

20160714gellerthegy4.jpg

FORRÁS: FORTEPAN / BUDAPEST FŐVÁROS LEVÉLTÁRA - Gellérthegy 1890-94 között

Szombatfalvy Albert, az akkori detektívfőnök a gyilkosságról való értesülés után, azonnal a helyszínre sietett munkatársaival és a rendőrorvossal együtt. A helyszínen megállapították, hogy a 20-30 év körüli férfit előző este 8 és 10 óra tájban verhették agyon egy éles kődarabbal, melyet mellette megtaláltak. A koponyája olyan iszonyatosan össze volt zúzva, hogy felismerhetetlen volt, fejének bal oldala szinte eltűnt. Kezei véresek voltak, ami arra utalt, hogy védekezett támadója ellen. Rablógyilkosságot valószínűsítettek a nyomozók, miután a férfi zsebei ki voltak forgatva és nem találtak nála semmilyen értéket. A fehérneműjében A.L. monogram volt hímezve. A vizsgálat után a holttestet az orvostani intézet halottas házába szállították és azonnal megindult a nyomozás arra vonatkozóan, hogy megállapítsák ki lehet az áldozat.

A gyilkosság utáni nap délelőttjén megjelent a rendőrségen Appel Mór fogtechnikus, aki a Károly krt. 11. szám alatti házban élt és bejelentette, hogy Lajos nevű fiát előző nap este óta nem látta, ami aggodalomra ad okot, hiszen a fiatalember - aki egyébként ékszerészként dolgozott - süketnéma, nem nagyon vannak barátai és nem szokott kimaradni otthonról. Az előző napon délután négy órakor látták a fiút szülei, amikor magához vett mintegy 2000 forint értékű ékszert, mondván, hogy nagy üzlet van kilátásban és majd este hat körül jön haza, ha végzett. Azt mondta anyjának, hogy a Rudolf-rakparton fog találkozni a vevővel, de miután hazaérkezik majd, elmennek a zugligetben lévő nyári lakásukba. A fiút szülei azonban hiába várták haza, reggelig nem érkezett meg, ekkor indult az aggódó apa a rendőrségre. 

huszar_haz_via_magyarorszag_kepalbum_fb.jpg

Kép forrása: haztajidizajn.blog.hu- Károly krt. 

Az orvostani intézetben Appel Mór már egy pillantás után ráismert eltűnt fiára, ájultan esett össze a látványtól. Ekkor a nyomozók már sejtették, hogy a fiút a nála lévő ékszerek miatt csalták fel a hegyre és gyilkolták meg. A vézna, néma fiatalember könnyű prédája volt a gyilkosság elkövetőjének. Apja elmondása szerint nem voltak barátai, nem járt el sehová. A napokban akart önállósodni és saját ékszerüzletet nyitni.

A nyomozók első feltételezései szerint egy nő csalhatta el Appel Lajost a hegyre, ahol aztán társai ölték meg a férfit. Ennek alapján az első nyomok Lukács Erzsébet gyomai születésű, 24 éves cselédlányra mutattak, mert bejelentőlapján megtalálták a halott fiú zsebében. Mint a rendőrök megtudták a lány több ékszer árával tartozott Appelnek, aki azt mondta egy ismerős ékszerésznek, hogy hamarosan elmegy és behajtja a lányon adósságát. Lukács Erzsébet korábban a Király utcában egy kereskedőnél szolgált, de már hónapok óta nem dolgozott és eltűnt a hatóságok szeme elől, a nyilvántartásban nem találták lakhelyét. 

kozbiztonsag_1911_pages3-3-001.jpg

Kép forrása: Közbiztonság 1911.1. szám - A gellérthegyi kunyhó

Eközben az elhunyt fiú édesapja megpróbált nyomokat szolgáltatni a rendőröknek és elmondta, hogy Lajosnak volt egy jó ismerőse, aki neki mindig is gyanús volt. A neve Fuchs Mátyás, kereskedősegéd, aki mint kiderült, hetek óta munka nélkül volt. 

Az 1932-es A Magyar Detektív, című lapban olvastam arról, hogy a rendőrségnek állítólag nem az apa mondta el ezeket az információkat, hanem a detektívek tudomására jutott, hogy Appel Lajos halál előtt többször megfordult a Dob utca - Károly krt. sarkán lévő Zrinyi kávéházban, ahol egy Fuchs nevű fiatalemberrel találkozott. A nyomozók - miután a kávézóban nem tudták megmondani a férfi lakhelyét, a lakcímnyilvántartásban kezdtek utána keresgélni. 38 Fuchs nevű budapesti lakost találtak, akiket mind személyesen kerestek fel, hogy kihallgassák őket. A kávézóban kapott személyleírás alapján próbálták beazonosítani a férfit. 37 alkalommal sikertelenül jártak, de a 38. helyen a lakók azt mondták, hogy a náluk lakó Fuchs hasonlít a leíráshoz. A Hajós utca 7-9 szám alatti háznál egy detektív órákat várt, hogy találkozhasson a Fuchs nevű férfival és amikor az végre hazaérkezett még a kapuban megszólította. 

Az újságokban található leírások itt kissé eltérnek egymástól, de egy biztos, hogy a megszólított férfi még az előtt kezdte magát védeni, mielőtt bárki rákérdezett volna, miért is keresik. Appel meggyilkolását említette, holott azt még akkor az újságok nem is írták meg, így csak a rendőrség tudhatott róla. A kapuban aztán a detektív azonnal megbilincselte, Fuchs nagy lármát csapott, kiabált, hogy mit tesznek vele. Hamar kisebb tömeg verődött köréje, de amikor a rendőr elmondta, hogy miért tartóztatta le, már lincshangulat kerekedett Fuchs ellen, végül a rendőrök a kapitányságra kísérték. [A korabeli lapok az Arcanum adatbázisában érhetők el.]

A tanúk meghallgatása során megtudták, hogy a mindig korán lefekvő Fuchs, a gyilkosság éjszakáján csak hajnalban érkezett haza és előző nap pedig Appel Lajoshoz hasonló fiatalemberrel biciklizett el lakásától. Miután nem tudott magának alibit igazolni a gyilkosság idejére, Fuchs Mátyást etartóztatták. A kihallgatásán mindvégig mosolyogva tagadott, új ruhában volt, ami egyébként nem volt rá jellemző és az éjszakára vonatkozóan azt állította, hogy egy ismeretlen nővel császkált egy közeli mezőn.

Időközben a Király utca egyik zálogházában megtalálták Appel Lajos elrabolt óráját, melyet a kereskedő szerint egy hordár vitt be hozzá. A rendőrség sikeresen megtalálta ezt a fiút, akit azonnal szembesítettek Fuchs-al. A fiú közölte, hogy nem ez a férfi adta át neki az órát és részletes személyleírást adott a gyanúsítottról. Miután a tanúk korábban már hasonló személyleírást adtak arról a férfiról, akivel a gyilkosság utáni délelőtt látták Fuchs-t, így a rendőröknek sikerült beazonosítaniuk a másik férfit, Hegyi Károlyt, aki foglalkozás nélküli kereskedősegéd volt és az Eötvös utca 32-ben lakott.

A titkosrendőrök egész éjjel figyelték az Eötvös utcai lakást, mert Hegyit nem találták otthon. Végül éjjel 12 óra után érkezett haza a férfi, akit a rendőrök azon nyomban letartóztattak. Hegyi nem ellenkezett, viszont rendkívül megijedt, az ájulás kerülgette. Nem is kellett túl sok idő és mindent beismert. 

Hegyi vallomásában előadta, hogy korábban a siketnéma intézetben dolgozott, így értett ahhoz, hogyan beszéljen az áldozattal. Fuchs jól tudta ezt, ezért is kérte meg barátját, hogy csatlakozzon hozzá, azzal a céllal, hogy kirabolják a szerencsétlen ékszerész fiút. Hegyi azt állította, hogy Fuchs már hetek óta győzködte őt arról, milyen egyszerűen tudnának pénzhez jutni, ha Appelt megtámadnák. A gyenge fiú úgysem tud védekezni majd, és így könnyedén megszerezhetnék a rengeteg ékszert tőle. 

Állítása szerint este hat órára beszélték meg a találkozót az ékszerésszel, akinek azt mondták, hogy a Gellérhegy egyik villájának tulajdonosa szeretne vele találkozni és venni néhány fülbevalót. Viszont csak este nyolc után érkezik haza, addig - mondták Appelnek - sétáljanak egy kicsit a hegyen. Hegyi egyébként többször odament az egyik épülethez és úgy tett, mintha ellenőrizné, megérkezett-e már a tulajdonos, de ezt csak figyelem elterelés volt részéről. Appel nem is gyanakodott, a hegyen sétált a két férfival, amikor Fuchs becsalta őt a kunyhóba. Itt pedig egy kővel fejbevágta és miután elesett, fojtogatni kezdte. A szerencsétlen áldozat nem halt meg azonnal, védekezett, hörgött, ekkor Fuchs szólt Hegyinek, hogy hozzon már egy követ és azzal verték többször fejbe a fiút. Miután úgy gondolták, többet már nem fog megmozdulni, kiforgatták a zsebeit és elvették a három drága fülbevalót, a fiú óráját és a nála lévő készpénzt is. 

Hegyi elmondta, hogy a véres ruháikat kis darabokra szaggatták és a Dunába hajították. Később a rendőrök Fuchs szekrényében találtak egy inget, amiről benzinnel akarták eltűntetni a vérnyomokat, részben sikerrel.

Fél évvel a szörnyű gyilkosság után kezdődött meg a két bűnös tárgyalása. December 3.-án meglehetősen nagy tömeg gyűlt össze a tárgyalóteremben. Legnagyobb részt fiatal hölgyek ültek a közönség soraiban, akik virágos, díszes ruháikban kíváncsian várták a tárgyalást. A sorok között helyet foglalt néhány közelebbi rokona is az áldozatnak, csak ők sírtak, senki más.

A tárgyaláson elsőként az áldozat apja jelent meg vallomástételre. Amikor arról beszélt, hogy egyetlen fia milyen nehéz sorsú volt, miután siketnémaként kellett boldogulnia az életben és mennyire sok munka és fáradtság alatt volt képes normális életet élni és iskoláit kitűnően végezni, a tárgyalóteremben lévő mindannyian elérzékenyültek. A vádlottak padján ülő Fuchs ekkor is nyugodt maradt, Hegyi azonban a vádirat felolvasása közben az ájulással bírkozott, nehezen vette a levegőt, remegett teljes testében.

A vádlottak meghallgatásakor Fuchs elmondta, hogy Nyírbátorban született, 23 éves, izraelita vallású, nőtlen, kereskedősegéd. Vagyona nincs és bűntetve sem volt soha. Hegyi Károly halkan, szinte suttogva adta elő, hogy a tett elkövetésekor még csak 19 és fél éves volt (ez akkor kisebb bűntetést jelenthetett, mert 20 év volt a korhatár), Budapesten született és római katolikus vallású. Nőtlen, szintén vagyontalan és nem volt bűntetve sem. A bíró kérdésére, hogy milyen sport kluboknak tagja elmondta, hogy A Nemzeti Kerékpáregyesületnek, a Magyar Uszó Egyletnek és az Atlétikai Klubnak. Kerékpáron 14 érmet szerzett, köztük egy ezüstérmet is. Sportemberként igen meglepő volt, hogy a vádlottak padján ült.

kertor03_opt.jpg

Kép forrása: bikemag.hu - az egyik kerékpáros egylet tagjai

 Elsőként Fuchs tette meg vallomását, ami a korábbi tagadások után, érdekesnek bizonyult. Állítása szerint Hegyi csalta a Gellérthegyre Appelt és velük tartott még egy negyedik, számára ismeretlen férfi is. Úgy mondta el a történetet, hogy Hegyi egyedül ment fel a gyilkosság helyszínére Appellel, majd miután Fuchs és a számára idegen meglátta, hogy a két férfi dulakodik, ők is oda siettek. Fuchs azt mondta, hogy ő csak segíteni akart Hegyinek, amikor fejbe vágta Appelt egy kődarabbal. Majd ezután ő állítólag elfutott. Később találkozott Hegyivel, akivel aznap éjjel a lakásán volt, véres ruháját nála hagyta, majd másnap vásárolni mentek, ahol Hegyi fizetett mindent. 

Fuchs Mátyást életfogytiglani fegyházra ítélte a bíróság, Hegyi Károlyt pedig beismerő vallomása alapján 12 évi fegyházra. Hegyi belenyugodott az ítéletbe, Fuchs azonban fellebbezett, aminek nyomán a budapesti tábla másodfokon kötél általi halálra ítélte. Minden enyhítő körülményt mellőzött a bíróság, amikor ítéletét meghozta.

A Budapesti Napló érzékletesen adta elő Fuchs Mátyás reakcióját, amikor a tárgyalóteremben kihirdették halálos ítéletét. Állítólag a gyűjtőfogházban folyamatos fejgörccsel kínlódó gyilkos, csendes, békés őrülettel a tekintetében, halálsápadtan hallgatta az ítélőtábla rászabott bűntetését. Fuldokló hangon választolt a bíró kérdésére, hogy fellebbezni kíván-e az ítélet ellen. - Fellebbezek! Hegyi, mint aki már minden bűnét meggyónta, nyugodtan viselkedett, nem ellenkezett és fellebbezett az ítélet ellen.

A felülvizsgálat végül királyi kegyelemhez vezetett, így Fuchs megúszta a halálbűntetést és végül életfogytiglani fegyház várta a gyilkosságért "jutalmul".

Hegyi a börtönbűntetését töltötte, amikor az újságok megszellőztették, hogy talán saját testvéröccsét is ő gyilkolhatta meg, még néhány évvel korábban. A lapok szerint 1894 március 25-én Hegyi testvérével, Alajossal együtt biciklizni indultak tréning képpen, miután mindketten versenyzők voltak. Hegyi Károly este egyedül tért haza, állítása szerint öccsétől Cinkotán vált el, és egyedül folytatta útját. Három nap elteltével találták meg testvére holttestét a cinkotai erdőben. A fiú zsebében egy levelet találtak, melyben leírja, hogy önkezével vet véget életének. Így vizsgálat nélkül zárult le az eset, még boncolást sem tartottak. Az újságírók feltették a kérdést, vajon volt-e köze Hegyi Károlynak testvére halálában? Miután már sem holttest, sem vizsgálat nem folyt az ügyben, erre a kérdésre választ sosem kaptak. A rendőrség megpróbált újabb nyomokat keresni ezügyben, de mikor megtudták, hogy a fiatalbb Hegyinek a halála utáni napokban kellett volna egy évre börtönbe vonulnia egy ügy miatt, így nem feszegették tovább a testvér halálának körülményeit.

1919-ben a Pesti Hírlap adta hírül, hogy igen sok bejelentés érkezett abban az időben a rendőrkapitányságra poggyászlopás miatt. A pályaudvarokon érkező és utazó emberek kézipoggyászát, bőröndjét lopkodták. Október 26-án a Nyugati pályaudvaron tetten érték az egyik tolvajt, aki sárga bőrből készült bőröndöt akart éppen megfújni. A rendőrkapitányságra vitték a tolvajt, aki elmondta, hogy Fuchs Mátyásnak hívják és még nem volt bűntetve soha, csak néhány hete vetemedett poggyászlopásra, mert nem volt munkája. A nyilvántartásokból hamar kiderült, hogy ő volt a gellérthegyi gyilkos, így tovább faggatták.

Az illavai fegyházban töltötte le 15 évnyi bűntetést, mivel azonban jó magaviseletű volt a börtönben, így 1913-ban feltételesen szabadlábra helyezték. Ezután az első világháború elején bevonult az 1. számú honvédgyalogezredbe és annak ideje alatt végig szolgált. A háború után megismerkedett egy özvegyasszonnyal, akit feleségül is vett, de munka híjján lopásra kényszerült. Lakásán rengeteg lopott ékszert, értéket találtak, így újra bíróság elé állították. A lopások okán újabb 5 év fegyházbűntetésre ítélték, és mivel visszaeső volt, előző bűntetése alapján, mely életfogytiglani börtönt jelentett számára, élete végéig kellett így már a fegyházba vonulnia.

 A cikk forrása: arcanum.com

Pesti Hírlap, 8 Órai Ujság, Pesti Napló, Magyar Detektív, Közbiztonság, Budapesti Napló

  

A bejegyzés trackback címe:

https://elmultszazadok.blog.hu/api/trackback/id/tr7516768950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Félkövér Karakter 2021.12.01. 10:21:26

Milyen kopasz volt a hegy, meg az egész budai oldal. "Egyre nagyobb ez a város, de fel sosem épül és eltűnik végül, feltűnés nélkül". Tudja, aki tudja...

wadcutter 2021.12.01. 12:23:23

Elég ostoba lehetett ez a Fuchs, ha az első világháború 4 éve alatt nem tudott személyiség cserét ejteni akár egy halott bajtársával, vagy legalább eltünni egy ütközetben. Talán csak a sors iróniája, hogy manapság a fux nagyértékű aranyékszert jelent a szlengben.
süti beállítások módosítása