A delejes kezű szabó feleség, aki kézrátétellel gyógyított - 1926
2021. október 11. írta: elmultszazadok

A delejes kezű szabó feleség, aki kézrátétellel gyógyított - 1926

A történelem során a makacs betegségekkel küzdők nemcsak az orvostudományban bíztak, hanem sokszor kufárok, csodadokorok és szemfényvesztők hálójába kerülve reménykedtek a gyógyulásban. Hazánkban is több csaló volt, aki visszaélt a betegek bizalmával, az egyik igen híres "gyógyító", Wunderlichné a sashalmi szabómester felesége volt, aki a korabeli híradások szerint kezének delejes erejével gyógyított.

1926-ban találtam először Wunderlichnéra vonatkozó leírást, miszerint a hatóságok nem találtak okot arra, hogy az asszonynak megtiltsák tevékenységét. A 8 Órai Újságban megjelent írás szerint "Bár sok szélhámos él vissza, a már bizonyítottan létező, emberi delejes gyógyító erő használatával, azonban Wunderlich Péterné testéből és kezéből rendkívüli delejes gyógyító erő sugárzik, melyet már gyermekkora óta érzett". A tudomány  mesmerizmusnak nevezi a kézrátevéssel, simogatással való gyógyítást. Alapja az a meggyőződés, hogy a gyógyító életereje (vitali­tása) az érintés által átmegy a beteg testébe.

Az asszony kezeiben rejlő mágikus erő annyira jól érezhető volt, hogy a hozzá forduló betegeket mindenféle egyéb eszköz, gyógyszer segítsége nélkül tette fájdalommentessé. Az a víz és vattapamacs, melyben a kezét áztatta, átvette a delejes erőt. "Például ez a vattadarab a selyempapirszeletet napok múlva is magához vonzza és függve tartja" - állította a tudosító. Bár az asszony nem fogadott el a kezelések után pénzt, a csodatévő vízet és vattapamacsokat kis összegekért eladták a betegeknek.  [A korabeli lapok az Arcanum adatbázisában érhetők el.]

wunderelichne2_2.png

Az újságban leírtak szerint csodálatos hatással volt szinte valamennyi betegségre. "Beszélik, hogy
a testéből kiáradó magnetizmus néhány napl egyszerű simogatás után vissza adta világtalanoknak a látást, süketeknek a hal­lást és a beszélőképességei, hogy a mankó­val járók bénaságát, ideggyengeségét meg­szüntette,
sőt nemcsak idegbántalmakat, hanem reuma­tikus vagy más okokból keletkezett bénulásokat és fájdalmakat is, daganatokat, a tüdő, a szív, a vese, az epe, a gyomor különböző bántalmait sikerült az általa kezelt betegek állítása szerint megszüntetnie." (8 Órai Ujság - 1926 febr. 24)

A magnetikus erővel bíró asszony egyáltalán nem fogadott el semmilyen honoráriumot a kezelések után. Éppen ezért már nemcsak budapesti betegek keresték fel sashalmi lakását, hanem vidékről vonattal érkeztek a Keleti-pályaudvarra a gyógyulást váró szerencsétlen emberek, akik aztán szinte egy csapatban indultak a gödöllői expresszel tovább a gyógyítóhoz. Útközben egymásnak mesélték a hallott sikertörténeteket. Volt olyan - az újságok tanúsága szerint,- aki hat éve béna férjét cipelte el az asszonyhoz és annak két-három kézsimítása követően a béna férj végigsétált a szobán.

Szóval Wunderlichné sashalmi otthona előtt több száz, sőt ezer ember várakozott türelmesen a sorára, az asszony pedig már reggel fél hétkor kezdte a kezeléseket, elsőként a kocsival érkezetettekét, így kisebb volt egy idő után a tumultus. A 30-35 év körüli, finom arcvonású, barna hajú asszony a nap végére teljesen kimerült, kétszobás kis lakásában pihente ki fáradalmait. A spiritista asszonynak egy idő után felajánlottak egy házat, ahol kezelhette a betegeit. Bírósági pere is volt, feljelentették kuruzslásért, azonban több mint 300-an mentek el mellette tanuskodni, hogy végül ejtették a vádakat. A város községházán nem nézték jó szemmel a hatalmas népvándorlást, ami napi szinten folyt a Wunderlich ház felé. Volt olyan nap, hogy 6-8000 ember tartózkodott a ház körül, amit természetesen sem az ott lakók, sem a hatóságok nem néztek jó szemmel. Akkora volt a tömeg, hogy hidegárusok és büfések által árusított utcai étkezdék álltak fel az utakon. Járványügyi szempontból is aggályosnak találták a tömeget, hiszen rengeteg fertőző betegséggel küzdő is az asszonytól várta a csodát. A községbeli orvosok vizsgálták a ház előtt táborozó tömeget és köztük találtak több bacilusgazdát is. Emiatt a Községháza a belügyminisztérium és a népjóléti minisztérium döntését várta arra vonatkozóan, hogy Wunderlichné hol, és hogyan folytathatja a tevékenységét szabályos keretek között.

unnamed.jpg

Forrás: vasutallomasok.hu

1926 márciusában Wunderlichné szeretett volna némi nyugalmat magának, ezért eltűnt lakásából. Férje, annak testvérei és a rokonok tartották a frontot és a rendőrség segítségére is szükség volt, miután a ház előtt sokasodó tömeg nem hitte el, hogy az asszony nincs a lakásban. Mindenáron be akartak törni, hogy saját szemükkel győződjenek meg arról, hogy a csodatevő nemcsak bújkál előlük, hanem valóban elutazott pesti rokonaihoz.

A vármegye házára hivatták az asszonyt, mert tarthatatlan volt már a sashalmon kialakult állapot. Állítólag próbálkoztak már sorszámok kiosztásával is, viszont a nyerészkedők a budapesti nagyvásárcsarnokban 200.000 koronáért árusították a jobb sorszámú helyeket. Szóval a vármegye házához hívott Wunderlichnénak helyben kellett bizonyítani a gyógyító erejét, így több, előre kiválasztott és orvosok által megvizsgált beteget vezettek elé, akik közül hármat ott helyben kezének erejével meggyógyított. Ezek után a gyógyító kocsiba pattanva távozott ismeretlen helyre. A vizsgálat később megállapította, hogy Wunderlichné kezelései az alacsonyabb intelligenciájú és befolyásolható idegrendszerü egyéneknél ért el eredményeket, amíg több páciensnél nem észlelt javulást bizottság. Egyébként felrótták neki azt is, hogy míg a háza előtt összeverődőtt hatalmas kontoll nélküli tömeg várja őt, addig bújkál a fővárosban. 1926 március 12-én végül betiltották a rendeléseit, indoklásként azt hozták fel, hogy a rengeteg embernek, akik a kezelésre várnak nincs megfelelő helye várakozni, a szabad ég alatt, tábortüzek mellett töltötték az éjszakákat a rá váró betegek. Közben többen, akik mégsem teljesen gyógyultak meg, visszatértek a házhoz és megdobálták a homlokzatát, mondván, hogy az asszony nem segített rajtuk.

wunderlichne_2.png

Wunderlichné a vizsgálat után a budapesti Hermina út 27 szám alatt húzta meg magát családjánál, de a betegek hamar rátaláltak és itt is tovább folytatta a kezeléseket, de csak rövid ideig, mert innen is hamar továbbállt, miután már a lapokban is megjelent, hogy nemcsak erkölcsi, hanem anyagi felelősséggel is tartozik a betegeinek, és amíg nincs hatósági engedélye nem végezheti tevékenységét.

Ismét berendelték a főszolgabíróhoz kóklerség miatt, ahol a bíró három napot kért a döntésre, az ügy bonyolultságára tekintettel. Wunderlichné március 17-én hatósági en­gedély nélkül szuggeszciós gyógymódot al­kalmazott kihágásért egymillió ötszázezer korona büntetést kapott, de az ítélet végrehajtását egy évre felfüggesztették.

Pár napig hatott is a hatósági figyelmeztetés, aztán a csodatévő asszony küzdve a belső kényszerrel, ismét gyógyításba kezdett. A 8 Ória Újság ezt írta ekkor a korábban cikkeik által istenített asszonyról: "Maga a delejes asszony nem fogad el pénzt senkitől a világon. Isten ments, hogy megfizet­tesse a körme alól kibuggyanó csodás fluidul mot! Ellenben pénzt fogad el a „titkár úr,“ a manager, az impressiárió, akinél 200.000 koronát kell leszurkolni, hogy Wun­derlichné autón roboghasson a fentemlített bűvös fluíduuimal együtt a szenvedő beteg kórágyához."

Szóval kezdett kibukni a lóláb, ezért aztán az asszony masszőr igazolványt szerzett és így a margitszigeti kisszállóban kezdett dolgozni. Itt már fogadott el honoráriumot azért, mert le kellett adnia a részesedést az ellenőrző orvosoknak, magának a helynek a bérletért, sőt még a vendéglőt is ő bérelte ki, így téve több bevételre szert, a hozzá járó betegektől. Akik voltak szép számmal, hiszen mindenhová követték a csodatévő asszonyt.  Egy hétig tartott itt is csak a renomé, miután a III. kerületi tisztiorvos a Margitszigeten is betiltotta Wunderlichné tevékenységét.

A következő egy-két hónapban szinte megállás nélkül kellett költözködnie kerületről-kerületre, mindenhonnan kitiltották tevékenységét. Aztán feltűnik a mozikban egy film, mely eredeti felvételeken mutatja be a delejes asszony tevékenységét. Szinte valamennyi mozi műsorában megtalálható volt ez a mű, még vidékre is eljutott, de Szegeden betiltották a vetítést kuruzslás népszerűsítésére hivatkozva.

1926 májusában már odáig fajultak az események, hogy a rendőrség lefoglalta az asszony üzleti könyveit. A vizsgálat során megállapították, hogy a nő már 80-100 ügynököt alkalmaz, akik felhajtják neki a betegeket. A Szív utca 69 szám alatti Dajkavizsgáló Intézetbe vitték a pácienseket, ahol a delejes nő napi 200.000 koronát kapott a rendelésért. Ugyanekkor az intézet vezetőjét, dr. Weisz Henrik orvos ellen is eljárást indítottak, miután együttműködött Wunderlichnéval. A vizsgálat során az asszony azzal védekezett, hogy nem ő szedte a pénzt, és végül hatásos volt az érvelése, mert felmentették a vádak alól.

A gyanúsítások hatására az asszony fogta magát és elhagyta Magyarországot. Csehországban, Romániában és Jugoszláviában kezelte tovább a betegeket, érdekes módon ott hatóság által engedélyezve, orvosi felügyelettel folyt a munka. 

Biztosan jól ment a biznisz külföldön, mert 1926. szeptemberében hazatérve Sashalmon vásárolt magának 125 millió koronáért egy házat, melyet 150 millió koronáért átalakíttatott.

letoltes_2.jpg

Az évek folyamán többször vádba fogták az asszonyt, de általában felmentették vagy kisebb pénzbírsággal megúszta a büntetést. Folyamatosan végezte delejező tevékenységét és 1930-ra már annyira híressé vált, hogy a budapesti fellépésén hangját vesztett Galli-Curci is hozzá fordult gyógymódért. Miután Wunderlich asszony szinte bejárta a világot gyógyító képességeivel, Londoban a neves Conan Doyl özvegyét és leányát is kezelte.

Évekig folytatta a tevékenységét, abszolút jólétbe élt családjával, utazgatott a világban. 1936 januárjában utólérte a végzete, tébécés lelt és három hónap alatt,  sashalmi villájában eltávozott oda, ahol már nem segít a delej, a viz és a delejes vatta sem. Halála után már többet nem cikkeztek a lapok csodás gyógyításairól, viszont férje nem akarta, hogy az aranytojást tojó tyúk eltűnjön, így egy felfedezettjét próbálta Biacsi Árpád személyében asszonya helyére ültetni.

1941-ben a Szentesi Naplóban jelent meg a következő cikkrészlet, melyet az eset margójára szeretnék állítani: "— Eladó a Wunderlichné háza és nem találnak rá vevőt. Nem azért, mert holmi kis viskó lenne, ellenkezőleg pompás kerti villa, nagy parkírozott telken,mégis hónapok óta áll üresen, mint egy ba­golyvár. Pedig Wunderlichné nem volt kí­sértet, éjjeli szellem, csak ügyes üzletasszony, aki az emberek hiszékenységét ki­használva, szép vagyont gyűjtött össze dele­jes vattájával. Most eladó a szép villa, de a sashalmiak elkerülik, mint egy várromot, amelyben éjjeli szellem jár tizenkét órakor éjjel. A müvelt sashalmiak babonás félelem­mel kerülik a házat, ahol annyi szenvedő ember megszabadult, nem ugyan a szenve­déseitől, hanem a — pénzétől. Egy ház nem kel el Sashalmon a babona miatt."

Tanulságként mondhatjuk, hogy vigyázzunk milyen gyógymódot veszünk igénybe betegségeink kezelésére. Napjainkban is rengeteg a csaló, kókler, akik a hiszékenyebb, sérült emberek pénzét elszedik áltudományos magyarázatokkal. Mindig próbáljunk hivatalos, orvosi segítséget kérni, ne hagyjuk magunkat befolyásolni.

 Források:

Pesti Hírlap 1926

9 Órai Ujság 1926-1930

arcanum.com

A bejegyzés trackback címe:

https://elmultszazadok.blog.hu/api/trackback/id/tr6216717304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pizo 2021.12.28. 22:44:44

"akik aztán szinte egy csapatban indultak a gödöllői expresszel"

Ez a gödöllői, most H8 jelzésű HÉV. A kezdetektől, 1888-tól 1970. április 3-ig a Keleti Pályaudvartól indult.

Zoli

pizo 2021.12.28. 22:46:31

A képen látható ház pedig nagy valószínűséggel ez:

https://www.google.hu/maps/@47.5232199,19.1638622,3a,75y,90t/data=!3m7!1e1!3m5!1sMrCXtAYDQfnIqfBgAbKjIw!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3DMrCXtAYDQfnIqfBgAbKjIw%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D197.75749%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i16384!8i8192?hl=hu

Zoli
süti beállítások módosítása